Lahko noč, Piran

January 17, 2019

Mesto, ki te v hipu posrka vase in te omreži. Zaljubiti se res ni težko – na pol skrivnostne ozke uličice, na široko odprt trg, ki ga prekrivajo turisti od blizu in daleč, mogočno mestno obzidje in za piko na i pogled na morje, ko se v očeh odpre okno v svet. To je Piran.

Mi s celine, kot nam pravijo Primorci, sprehod ob morju res doživljamo kot pol dopusta. Izven sezone mesto doživimo v miru in v vsej njegovi lepoti, ki jo poudarja lesk morja in je nikakor ne zasenči niti oblačno nebo, ki se pripravlja na nevihto; ker potop sončne krogle je ob stotinah odtenkov dihjemajoč.

In če v Piranu ne obiščeš mestnega obzidja s pogledom na pešpot do Fiese, dvorišča cerkve sv. Jurija, zvonika s 360° razgledom "okna v svet," je tako kot na Bledu ne bi obiskal otoka ali jedel kremšnite; spregledaš bisere, ki se nizajo na neskončno ogrlico. Piran je inspiracijsko mesto za umetniške duše, je zatočišče od burnega vsakdana – le dovoliti si moraš, da se izgubljaš po uličicah in mestece na rtu istoimenskega polotoka vedno na novo odkrivaš. Skoraj grešno bi bilo, da obiska ne zaključiš s porcijo giric v pristni oštariji na Zelenjavnem trgu. Ob odhodu pa nehote nekje v tebi zveni »lahko noč, temne ulice in vam lahko noč, trudni koraki.«

Ste vedeli?

  • Teorij o imenu mesta je toliko kot domačinov, a najbolj verjeten izvor je grška beseda rdeč, s katero so poimenovali rdečkaste flišne kamenine.
  • Piran je v zgodovini bil del Beneške republike, zato ne čudi, da je tu ustvarjal beneški skladatelj in violinist Giuseppe Tartini, čigar kip danes krasi glavni trg, nekoč pa je tu imel glasbeno šolo, ki so jo obiskovali iz vse Evrope.
  • Violina na Tartinijevem kipu nosi skrito sporočilo »dobra, modra, lepa;« besede, ki jih je avtor stvaritve Antonio Dal Zotta posvetil svoji pokojni ženi in za katere 120 let (do restavriranja) ni vedel nihče.

Vas zanima sodelovanje?

Pišite mi.

Kontakt